Poder Judicial

Su funció és garantir el compliment de la llei per part de les institucions i els ciutadans. Els ciutadans poden acudir als tribunals de justícia per obtenir protecció dels seus drets, són l'última garantia dels mateixos. Aquestes funcions la realitzen aplicant la llei a cada cas concrets. Garanteixen l'execució de les seves sentències. Aquestes funcions les realitzen amb independència i imparcialitat.

Es un poder de l'Estat únic i exclusiu per a tot el territori nacional. En l'actualitat es complementa amb altres tribunals internacionals com el Tribunal de Drets Humans d'Estrasburg o el de la Unió Europea per a temes propis de la UE o el Tribunal del Faig en cas de Conflictes Internacionals.

El poder judicial està format per tres tipus d'òrgans:

  • El Consell General del Poder Judicial: La seva funció és garantir la independència del Poder Judicial dels altres poders de l'estat i enfront de tots. És l'òrgan de Govern dels Jutges. Governa i administra els jutjats i tribunals. Les normes regulen de forma detallada com realitzar aquestes funcions de govern per garantir la seva imparcialitat. 
    El Consejo General del Poder Judicial tiene 21 miembros. Son Jueces o juristas de prestigio. Las Cortes Generales proponen el nombramiento de 20 de sus miembros necesitan para ello una mayoría especialmente reforzada. Estos miembros son nombrados por el Rey. Su presidente es el Presidente del Tribunal Supremo. El mandato de sus miembros es de 5 años. El nombramiento de sus miembros por parte de las Cortes Generales garantiza su legitimidad democrática. Actúan con independencia.
  • Los Tribunales: son los encargados de aplicar las leyes a situaciones y conflictos concretos. Sus titulares son los jueces, están encargados de resolver conflictos, aplicar la ley y garantizar los derechos de todos. Se rigen por normas especiales, éstas limitan algunos de sus derechos para garantizar su independencia e imparcialidad frente a todos al ejercer sus funciones.
    Se organitzen de la següent forma:
    • Especialitzats per matèries en diferents ordres judicials.
    • Distribuidos per tot el territori nacional, amb una competència territorial concreta -uns sobretot el territori d'Espanya i altres sol sobre una part del mateix.
    • Organizados en distintos niveles o instancias. De esta forma los casos puedan ser revisados por los tribunales superiores en algunos casos. El Tribunal Supremo es el Superior y ejerce sus competencias sobre todo el territorio nacional.   
  • La Administración de Justicia: Son órganos administrativos que apoyan a los jueces en el ejercicio de sus funciones. Les ayudan a gestionar los expedientes, archivos, notificaciones, entre otros. Dependen del Ministerio de Justicia. Algunas Comunidades Autónomas (regiones) han asumido competencias en materia de la Administración de Justicia y las gestionan en su territorio.


Com es reflecteix la divisió de poders?

  • El Poder Judicial és independent del Legislatiu i Executiu.
  • El Poder Judicial aplica lleis aprovades per les Corts Generals.
  • Garantiza el cumplimiento de estas leyes a todas las instituciones y ciudadanos.
  • Les Corts Generals aproven el pressupost del poder judicial.
  • L'executiu és el responsable de l'administració de justícia.

 

Consell General del Poder Judicial

Administració de Justícia

Ministeri Fiscal

Accés Ministeri Fiscal