Poder Judicial

Su funció és garantir el compliment de la llei per part de les institucions i els ciutadans. Els ciutadans poden acudir als tribunals de justícia per a obtindre protecció dels seus drets, són l'última garantia dels mateixos. Estes funcions la realitzen aplicant la llei a cada cas concrets. Garantixen l'execució de les seues sentències. Estes funcions les realitzen amb independència i imparcialitat.

Es un poder de l'Estat únic i exclusiu per a tot el territori nacional. En l'actualitat es complementa amb altres tribunals internacionals com el Tribunal de Drets Humans d'Estrasburg o el de la Unió Europea per a temes propis de la UE o el Tribunal del Faig en cas de Conflictes Internacionals.

El poder judicial està format per tres tipus d'òrgans:

  • El Consell General del Poder Judicial: La seua funció és garantir la independència del Poder Judicial dels altres poders de l'estat i enfront de tots. És l'òrgan de Govern dels Jutges. Governa i administra els jutjats i tribunals. Les normes regulen de forma detallada com realitzar estes funcions de govern per a garantir la seua imparcialitat. 
    El Consell General del Poder Judicial té 21 membres. Son Jueces o juristes de prestigi. Les Corts Generals proposen el nomenament de 20 dels seus membres necessiten per a açò una majoria especialment reforçada. Estos membres són nomenats pel Rey. El seu president és el President del Tribunal Suprem. El mandat dels seus membres és de 5 anys. El nomenament dels seus membres per part de les Corts Generals garantix la seua legitimitat democràtica. Actúan amb independència.
  • Els Tribunals: són els encarregats d'aplicar les lleis a situacions i conflictes concrets. Els seus titulars són els jutges, estan encarregats de resoldre conflictes, aplicar la llei i garantir els drets de tots. Se regixen per normes especials, estes limiten alguns dels seus drets per a garantir la seua independència i imparcialitat enfront de tots en exercir les seues funcions.
    S'organitzen de la següent forma:
    • Especialitzats per matèries en diferents ordes judicials.
    • Distribuidos per tot el territori nacional, amb una competència territorial concreta -uns sobretot el territori d'Espanya i altres sol sobre una part del mateix.
    • Organitzats en diferents nivells o instàncies. D'esta forma els casos puguen ser revisats pels tribunals superiors en alguns casos. El Tribunal Suprem és el Superior i exercix les seues competències sobretot el territori nacional.   
  • L'Administració de Justícia: Són òrgans administratius que recolzen als jutges en l'exercici de les seues funcions. Els ajuden a gestionar els expedients, arxius, notificacions, entre uns altres. Depenen del Ministeri de Justícia. Algunes Comunidades Autónomas (regions) han assumit competències en matèria de l'Administració de Justícia i les gestionen en el seu territori.


Com es reflectix la divisió de poders?

  • El Poder Judicial és independent del Legislatiu i Executiu.
  • El Poder Judicial aplica lleis aprovades per les Corts Generals.
  • Garantiza el compliment d'estes lleis a totes les institucions i ciutadans.
  • Les Corts Generals aproven el pressupost del poder judicial.
  • L'executiu és el responsable de l'administració de justícia.

 

Consell General del Poder Judicial

Administració de Justícia

Ministeri Fiscal

Accés Ministeri Fiscal